Resultaten onderzoek Belastingdienst

Reden van de enquête

In april van dit jaar hebben Pieter Jansen en Saskia Kamphuis, twee leden van de VTP, op verzoek van het bestuur een enquête onder alle leden (met een e-mailadres) gehouden. De directe reden was om inzicht te krijgen in de handelswijze van de belastingdienst. Als  beroep op vrijstelling ter voorkoming van dubbele belasting in een bepaald jaar in meerderheid van de gevallen is geaccepteerd door de belastingdienst, dan kunnen belastingplichtigen bij wie dit is geweigerd, onder bepaalde voorwaarden, eisen dat de belastingdienst ook bij hen het beroep op vrijstelling honoreert: het meerderheidsbeginsel. Maar die meerderheid moet dan wel aangetoond worden en vandaar de enquête.

 Op dit moment maken VTP-leden 10% van het aantal teakparticipanten uit. Indien gekeken wordt naar de inleg, dan nemen VTP-leden naar schatting 25% van de investeringen bij Goodwood/ATF voor hun rekening. Hoe dan ook, onderzoek bij alleen de VTP-leden kan statistisch gezien al voldoende zijn om gefundeerde conclusies te trekken voor alle participanten.

 De respons

Bijna twee-derde van de VTP-leden heeft deelgenomen: ruim 770 bruikbare reacties zijn verzameld. Door deze hoge respons is in veel gevallen, met grote statistische zekerheid, aan te geven dat de uitslagen van de enquête ook representatief  zijn voor alle teakparticipanten bij Goodwood/ATF. De respons is representatief voor alle VTP-leden naar woonregio en naar ingelegd bedrag. Dit laatste betekent dat leden met een investering variërend van gering tot (zeer) omvangrijk hebben deelgenomen, met verschillend belangen bij het doen van beroep op vrijstelling en bij de opgegeven waarde. 

Beroep op vrijstelling en acceptatie

Uit de enquête blijkt dat niet alle leden een beroep doen op vrijstelling. Waarschijnlijk zal dit in veel gevallen te maken hebben met de hoogte van de investering. De verdeling is als volgt:


Verder blijkt dat de belastingdienst in de jaren 2004-2010 het beroep op vrijstelling in grote meerderheid van de gevallen heeft geaccepteerd. Alleen in 2009 en 2010 ligt de acceptatie onder de 70%, maar in die jaren zijn nog veel aanslagen niet definitief. Door de hoge respons geldt de uitslag niet alleen voor de VTP-leden, maar is de uitslag ook representatief voor alle teakparticipanten, wat erg belangrijk is voor het aantonen van het meerderheidsbeginsel. 

Ook per belastingregio zijn de beroepen op vrijstelling bij definitief vastgestelde aanslagen in bijna alle jaren in meerderheid geaccepteerd. Bij een enkele regio is dit niet het geval.

Omdat we niet weten wat de belastingdienst in de toekomst gaat doen met de nog voorlopige aanslagen, is gekeken hoeveel er geaccepteerd wordt indien ervan uitgegaan wordt dat alle nog-niet-definitieve aangiften allemaal worden afgewezen. Dan nog geldt voor de jaren 2004-2008 in alle regio’s, met uitzondering van de regio Rivierenland, dat in meerderheid de aanslagen worden geaccepteerd. En dat geldt niet alleen voor de VTP-leden, maar voor alle teakparticipanten. In 2009 en 2010 is dit voor verschillende regio’s niet meer het geval. Generaliserend voor alle teakparticipanten geldt dat de statistische ondergrens in die twee jaren in (bijna) alle regio’s lager is dan 50%.

Als gekeken wordt naar de antwoorden per belastingkantoor, dan blijkt dat een (opvallend) lage acceptatiegraad in een regio, in hoofdzaak wordt veroorzaakt door één kantoor binnen die regio en niet door de gehele regio.

 

De algehele conclusie op basis van de inventarisatie is, dat het accepteren van het beroep op vrijstelling zowel landelijk, als per belastingregio, de norm is in de jaren 2004-2008. Door de hoge respons bij de inventarisatie, geldt deze conclusie eveneens voor alle teakparticipanten bij Goodwood/ATF. In het jaar 2009 wordt landelijk gezien een meerderheid geaccepteerd, evenals in vele regio’s.  In 2010 wordt landelijk gezien in een minderheid van de gevallen het beroep geaccepteerd. In enkele regio’s wordt nog wel de meerderheid geaccepteerd.

Waardebepaling en acceptatie

In overgrote meerderheid hanteren de VTP-leden de fiscale opgave van Goodwood/ATF als methodiek voor de waardebepaling. Zeker in de jaren 2004-2008 is dat het geval. Vanaf 2009 worden andere waardebepalingmethodieken populairder, namelijk: 

 

In het belastingjaar 2011 hebben nog weer minder participanten de waarde van Goodwood/ATF gehanteerd. Een meerderheid kiest nu voor een alternatieve schatting van de waarde of geeft de participatie niet (meer) op. Er is niet onderzocht wat de reden van de verschuiving is, maar aangenomen wordt dat het niet langer kunnen doen van een beroep op vrijstelling door de uitslag van de beroepszaak in 2011[1] en het faillissement van Goodwood in 2010 een reden zijn. Ook heeft de onzekere situatie waarschijnlijk gevolgen voor  de (lagere) waardering die men heeft gegeven aan de belegging, zodat aangifte niet langer relevant is.

 

In alle jaren 2004-2010 geldt dat de belastingdienst deze waarden, onafhankelijk van de gehanteerde methodiek,  in meer dan 90% van de gevallen heeft geaccepteerd. En dit geldt zowel voor de VTP-leden, als voor alle teakparticipanten. Niet-accepteren, welke waarde ook is opgegeven,  is dus een uitzondering.


Hoe nu verder?

Op grond van de duidelijk uitkomsten worden de volgende acties ondernomen:

1.      Het complete rapport wordt aan de coördinerend inspecteur van de belastingdienst aangeboden, waarbij wordt aangegeven dat de VTP dit rapport zal gebruiken bij de lopende rechtszaak te Breda om op basis van het meerderheidsbeginsel acceptatie van beroep op vrijstelling te claimen.

2.      Op de website, onder de kop Belasting enquête 2012 staan korte voorbeeldbrieven, waarmee leden hun rechten veilig kunnen stellen en kunnen wachten op de uitkomst van de lopende rechtszaak. Leden kunnen daarna altijd nog individueel bezwaar maken.

3.     Naast deze beknopte versie is voor leden het volledige rapport te downloaden op de website van de VTP. De rapportage is te vinden als Nieuwsbrief nr 13 en eveneens onder de kop Belasting enquête 2012.



[1]. LJN: BU5612, Gerechtshof 's-Hertogenbosch , 09/00445 en 09/00448 d.d. 13-10-2011

 

 

Gepubliceerd: vrijdag 22 juni 2012

Op deze pagina kunt u alleen de korte nieuwsflitsen inzien.
Voor het lezen van nieuwsbrieven dient u in te loggen.

Nieuwsartikelen

NIEUWS
  • Nieuwsbrief 6211 juli 2023

    Nieuwsbrief 62 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Zaak FSA tegen...

  • Nieuwsbrief 617 december 2022

    Nieuwsbrief 61 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...

  • Nieuwsbrief 6016 augustus 2022

    Nieuwsbrief 60 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...