Oproep aan niet-leden voor nieuw beheerplan

De wijze waarop Floresteca omgaat met de belangen van de teakparticipanten gaat van dieptepunt naar dieptepunt.
Was het eerst een onprofessioneel in gebruik nemen van slechte bouwgronden, vervolgens het ontbreken van transparantie over de tussenkappen, daarna het in rekening brengen van kosten die nooit zijn overeengekomen, nu is duidelijk geworden dat Floresteca sommige plantages heeft verwaarloosd en andere, goede plantages uitdunt uit eigenbelang ten koste van de eindkap die aan de participanten ten goede zou moeten komen.
Jaarlijkse Poyryrapporten, gebaseerd op gegevens van Floresteca zelf, vermelden wonderlijk genoeg vooral in de laatste paar jaar voor de eindkap steeds dalende opbrengstprognoses.
In een Noodkreet aan de AFM heeft het VTP-bestuur het handelen van Floresteca onder de aandacht gebracht en tevens het ontbreken van initiatieven van ATF (huidige beheerder) en SATT (bewaarder) om Floresteca ter verantwoording te roepen.

Het VTP-bestuur heeft al in een vroeg stadium een beheerplan ingediend, dat nu, in een aan de huidige situatie aangepaste vorm, aan de leden zal worden voorgelegd.
De urgentie is groot om onafhankelijk toezicht op Floresteca uit te kunnen oefenen en dat lukt alleen als voldoende participanten een nieuw beheerplan ondersteunen. Indien, als eerste stap, de VTP-leden massaal met ons nieuwe beheerplan (zie onder) instemmen, dan moeten, naar onze mening, ook de overige participanten worden benaderd.
Hiervoor is de medewerking van SATT en AFM noodzakelijk. Hun opstelling tot nu toe maakt ons niet optimistisch over een snel vervolg op onze ledenraadpleging.

In verband met het bovenstaande kunt u direct invloed uitoefenen op het tot stand komen van effectief beheer door nu, in januari, nog lid te worden van de VTP, waardoor ook u al bij de eerste stap uw stem kunt laten horen en niet afhankelijk bent van organisaties die uw belangen tot nu toe slecht hebben gediend.

Wij bieden participanten die nog geen lid zijn de mogelijkheid in de periode van 1 januari 2017 tot 1 april 2017 een proef-lidmaatschap af te sluiten voor de duur van 6 maanden tegen een een bijdrage van € 25,- Zie hier voor de voorwaarden. Lijkt het u iets? Ga dan naar “JA, IK WIL ME AANMELDEN”

De VTP telt al 1400 leden (van ruim 13.000 participanten) die samen bijna 30% van alle teakparticipaties bezitten.
Graag heten wij u welkom bij de VTP, juist nu de eindkappen al zijn begonnen en zelfs uitbetaling van de opbrengst hiervan al weer op problemen stuit.

Het nieuwe beheerplan in het kort

Het nieuwe beheerplan is een samenhangend geheel van 5 beslissingen, dat de garantie geeft dat uw belangen optimaal worden behartigd.
Daar tegenover wordt van u gevraagd om een klein deel van uw kapopbrengst af te staan ter bekostiging van bewaring, beheer en toezicht.
    1. Hollandse Bosbouw Maatschappij (HBM) wordt beheerder/toezichthouder.
    2. Er komt een participantenraad.
    3. Eenmalig inhouding (door SATT) op uw kapopbrengst van 3,0% + 0,25% per toekomstig beheerjaar (bij huidige looptijden: 3,0% - 5,75%).
    4. De opbrengst van uw specifieke participatieperceel (per hectare) wordt gelijk gesteld aan de gemiddelde   opbrengst per hectare van het betreffende plantage-plantjaar.
    5. Uitbetaling van uw kapopbrengst zo snel mogelijk; nabetalingen kunnen voorkomen tot maximaal 2 jaar na de eerste uitbetaling (door SATT).

De beheerder zal in samenwerking met het VTP-bestuur en/of de participantenraad alles in het werk stellen om de ingehouden (Braziliaanse) belasting op uw kapopbrengst terug te brengen tot 6-7%. Het is eigenlijk een schande dat dit niet al eerder geregeld is.
Een hogere, totale kapopbrengst dan waarmee wij nu rekenen, zou door de procentuele inning ook leiden tot een hogere bijdrage aan het beheer. Wij willen dat (mogelijke) meerdere geld gebruiken om de participanten met percelen op de slechtste plantages te compenseren tot een minimumbedrag per ha.
Met deze link komt u op onze website direct terecht bij een pdf-bestand waarin alle informatie staat die ons verzoek tot instemming ondersteunt.

Gepubliceerd: donderdag 12 januari 2017

Op deze pagina kunt u alleen de korte nieuwsflitsen inzien.
Voor het lezen van nieuwsbrieven dient u in te loggen.

Nieuwsartikelen

NIEUWS
  • Nieuwsbrief 6211 juli 2023

    Nieuwsbrief 62 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Zaak FSA tegen...

  • Nieuwsbrief 617 december 2022

    Nieuwsbrief 61 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...

  • Nieuwsbrief 6016 augustus 2022

    Nieuwsbrief 60 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...