Eindresultaat instemming met VTP beheerplan

Instemming met VTP-beheerplan massaal !

 Met een hoge respons van 80% en een (bijna onwaarschijnlijk) hoog aantal voorstemmers (99,8%) hebben de leden de wens uitgesproken dat hun belangen (middels beheer en met name het toezicht in Brazilië) worden behartigd door de Hollandse Bosbouwmaatschappij (HBM) en dat zij bereid zijn daarvoor een beperkt percentage van hun netto-kapopbrengst in te leveren. De verantwoording van het totale onderzoek vindt u hier. Het betreft ongeveer 25% van het totaal aantal hectares dat onder beheer is bij ATF. Het onderzoek was geen vrijblijvende peiling. Alle voorstemmers hebben SATT gemachtigd de nodige stappen te zetten. Stappen in de richting van het noodzakelijk* Toezicht en Controle in Brazilië. 

 De SATT heeft voor en tijdens het onderzoek commentaar geleverd op de wijze waarop wij dit onderzoek hebben uitgevoerd. Dit heeft tot aanpassingen geleid die in het latere instemmingsverzoek zijn verwerkt. De onwil van SATT om zich achter het voorstel te scharen, nu een zo duidelijke uitspraak door de VTP-leden (en een beperkte groep van niet-leden) is gedaan, kunnen wij niet anders zien dan obstructie, of het hebben van een dubbele agenda. Het is onacceptabel dat de oproep van een dergelijke grote groep participanten gewoon wordt genegeerd, terwijl de partijen die er voor zijn aangesteld van de problemen wegkijken en geen enkele oplossing bieden.

Navraag bij de AFM heeft slechts opgeleverd dat de toezichthouder zich niet zal bezighouden met de details van een raadpleging van participanten. Voor de AFM is belangrijk dat een nieuwe beheerder de benodigde vergunning heeft (en die heeft HBM) en dat de nieuwe beheerder door de participanten wordt gewenst en betaald (en dat blijkt overduidelijk uit het instemmingsonderzoek). Voor het raadplegen van alle teakparticipanten (met name de niet-leden) zal SATT of ATF worden gevraagd of gedwongen om hun bestand met alle e-mailadressen beschikbaar te stellen, of alsnog zelf dit onderzoek op grotere schaal uit te voeren. Het zou een logisch en noodzakelijk vervolg zijn op het instemmingsverzoek waar u, als deelnemer, zo slagvaardig aan heeft meegewerkt. 

*Er komen steeds meer alarmerende berichten over de gang van zaken op de plantages in Brazilië. Houd voor meer informatie de website van de VTP in de gaten.

Gepubliceerd: maandag 6 maart 2017

Op deze pagina kunt u alleen de korte nieuwsflitsen inzien.
Voor het lezen van nieuwsbrieven dient u in te loggen.

Nieuwsartikelen

NIEUWS
  • Nieuwsbrief 6211 juli 2023

    Nieuwsbrief 62 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Zaak FSA tegen...

  • Nieuwsbrief 617 december 2022

    Nieuwsbrief 61 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...

  • Nieuwsbrief 6016 augustus 2022

    Nieuwsbrief 60 is verzonden, met daarin de volgende onderwerpen: Class Action in...